Crematie fors duurder

De hoge gasprijs zorgt er niet alleen voor dat we meer kwijt zijn om onze huizen te verwarmen. Ook crematies worden duurder. Volgens verzekeraar Monuta zijn de energiekosten met maar liefst 65 procent gestegen. Nederlanders gaan de pijn dus niet alleen bij de energierekening voelen. Ook het afscheid nemen van een overleden dierbare wordt prijziger. Verder ligt het voor de hand dat natura uitvaartverzekeringen, waar de crematie bij zit inbegrepen, duurder worden, stelt DELA. Zo’n 70 procent van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Ook andere uitvaartverzekeraars gaan kijken in hoeverre ze de hogere gaskosten gaan doorberekenen aan hun klanten. De gevolgen gaan we volgend jaar merken, omdat verzekeraars pas aan het einde van ieder jaar een nieuwe berekening maken van de nieuwe kosten.

Voor één crematie is zo'n 60 kubieke meter gas nodig. Dat is ongeveer evenveel als een gemiddeld huishouden in 2,5 weken verbruikt, blijkt uit cijfers van Essent. Met de huidige stijging van de gasprijzen betekent dit dat de kosten van een crematie in de toekomst zo 100 à 200 euro hoger kunnen uitvallen.

De hoge gasprijs dwingt de branche om ook te kijken naar andere methoden van lijkbezorging, zoals natuurbegraven. Voor mensen die twijfelen tussen cremeren en begraven kan natuurbegraven een uitkomst zijn. Natuurbegraven is een mooie, duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Natuurbegraven is vaak voordeliger dan regulier begraven en cremeren.

Crematie fors duurder

24-9-2022 • Nieuws

Lees meer

Kerstoverdenking

23-12-2022 • Activiteit

Lees meer

Boekpresentatie

6-5-2023 • Artikel

Lees meer

Stiltewandeling

29-10-2023 • Activiteit

Lees meer

© Copyright Natuurbegraafplaats Bergerbos

Ontwikkeld door Tectonex • Ontwerp door Studio Beng