Bosplanten en grafbedekking

In het bos is bijna alles voorhanden om met eenvoudige producten iets moois te maken; denk aan: mos, dennenappels, boomstronken e.d. In combinatie met enkele bosplanten (stinse planten) groeit het geheel uit tot een natuurlijke grafbedekking.

Bosplanten (stinse planten). Gecultiveerde planten zijn NIET toegestaan. Bij de hoofdingang zijn ‘stinse planten’ (dit zijn planten die van nature in het wild groeien) verkrijgbaar, die in het bos gedijen. Of informeer naar een van onderstaande leveranciers. De stinse planten keren jaarlijks terug en breiden zich uit op en rond het graf. Klik op de link voor de plantenlijst.

Geen cultivars. Cultivars zijn door kwekers gecultiveerde planten die u aantreft bij tuincentra en bloemenwinkels. Om de natuurlijke omgeving van Bergerbos te beschermen en te waarborgen is het niet toegestaan cultivars op de graven te plaatsen. Ze verstoren het biologisch evenwicht en kunnen de biodiversiteit in de natuur negatief beïnvloeden. Ze worden door onze beheerders verwijderd, ook wanneer ze in een mandje of bakje staan. De bosplanten a.u.b. rechtstreeks in het graf planten. De gecultiveerde bosviool en de hyacint wordt veelvuldig geplant op de graven. Ook deze gecultiveerde planten worden verwijderd. De juiste soort is het Maarts Viooltje en de wilde Boshyacint.

Daarom... géén (glazen) potjes, licht (in welke vorm dan ook), plastic steekvazen, mandjes of een overvloed aan boeketten op de graven... één enkele bloem uit uw hart, heeft veel meer betekenis dan 100 bloemen!

Omkadering van het graf. Als u het graf wil 'inkaderen', gebruik dan daarvoor planten en geen takken en steen. Het is de bedoeling dat het graf één wordt met de bosomgeving.

Maaskeien. Nabij de ingang liggen honderden maaskeien waaruit u er een mag kiezen. In overleg met een kunstenaar/steenhouwer kan in deze maaskei de naam van uw dierbare worden gegraveerd of gekenmerkt met een symbool, logo, of enkele woorden van afscheid, waardoor het graf herkenbaar blijft voor nabestaanden. De maaskei is exclusief graveerkosten. Objecten of andere grafmarkeringen geplaatst zonder toestemming moeten wij helaas verwijderen.

Staan de planten die u wilt aankopen niet bij de hoofdingang, informeer dan bij onderstaande leveranciers.

Lida van der Varst

Info grafbedekking - Telefoon 0475-402453 of 06-12910969

Marnis Kwekerij

Telefoon 045-4041872 - www.marnis.nl

Wilde Planten Kwekerij

Telefoon 043-4072864 - www.wildeplantenkwekerij.nl

Grafdecoraties zonder schadelijke materialen. Helaas verliezen we allemaal af en toe een dierbare. Het enige wat we dan nog voor de overledene kunnen doen, is hem of haar een mooi afscheid geven. Daar horen ook de juiste bloemen bij. Ik luister graag naar uw wensen qua kleur, stijl, bepaalde bloemsoorten e.d. zodat ik precies kan maken wat u in gedachten heeft en wat past op een natuurbegraafplaats. Grafdecoraties worden vervaardigd zonder schadelijke materialen zoals oase e.d. Neem contact met mij op dan maken we een afspraak om e.e.a. te bespreken. Joyce Wilms 06-21621716 / info@groenatelierjoycewilms.nl.

Bloemen op de dag van uitvaart. Uiteraard zijn grafdecoraties op de dag van uitvaart welkom. Na ongeveer 2-3 weken worden de grafdecoraties van de graven gehaald en daarna is het belangrijk dat het graf zijn natuurlijke uitstraling krijgt.

© Copyright Natuurbegraafplaats Bergerbos

Ontwikkeld door Tectonex • Ontwerp door Studio Beng