Boskapel bezinningsheuvel

Wilt u een afscheidsdienst in de openlucht houden, midden in de natuur? Dat kan op Bergerbos. Er was in de buurt van het ontmoetingscentrum al een boskapel met plek voor zo’n 150 personen. Medio 2023 is daar een kleinere boskapel bijgekomen bij de bezinningsheuvel in het achterste gedeelte van Bergerbos. Deze is ingericht voor zo’n 35 personen.

Voor de boskapel bij de bezinningsheuvel maakte kunstenaar Wouter Bouwman een ontwerp met drie natuurstenen blokken vol ornamenten en reliëfs met bijzondere verwijzingen. De stenen staan zo opgesteld dat er een kist of mand op kan staan. Daarnaast zijn er plekken om een urn op te zetten. Een van de stenen bevat bovendien een schaal voor rituelen met bijvoorbeeld bloemen. Ook het sprekersgestoelte is van steen, een zogenaamde basaltzuil. De intieme boskapel heeft een serene uitstraling en nodigt uit om in alle rust stil te staan bij leven en dood.

boskapel_selectie IMG 3684

Het verhaal van de stenen

De grootste steen verbeeldt de kosmos, met sterren, planeten, de zon en de maan. In de uitgebeitelde schaal zitten wervelingen zoals in zwarte gaten. Uit de bodem steekt het topje van een piramide als symbool van het onbekende dat achter de zwarte gaten is en in de kern (van de steen) verscholen gaat. In de randen gaan de sterren over in halo’s rond de zon en vervolgens in bloemen, vruchten, vlinders en bomen. In het zijvlak is een poort met een trap naar boven, naar het onbekende. Boven de poort staan drie wachters die het hemeldak hooghouden. Het spijkerschrift naast de poort verhaalt over rituelen en mythes die in de oudheid zijn ontstaan rondom de geheimen van het leven. In de andere zijkant zitten verwijzingen naar het Romeinse Rijk waaruit onze christelijk-westerse cultuur voortkomt en waarvan ook rond Bergerbos sporen te vinden zijn.

De middelste steen verwijst aan de zijkant naar een citaat van Voltaire: ‘Il faut cultiver notre jardin’, oftewel: ‘Je moet je tuin onderhouden’. De tuin is hierbij een metafoor voor het leven. Het vlak ernaast is een tuin/landschap met bomen: een boom met vruchten, waaronder een appel (‘boom der wijsheid’), en daarnaast de boom waar Boeddha verlichting onder vond. Boven Boeddha bevindt zich een piramide die voor kennis en wijsheid staat, met daarboven het oneindigheidsteken dat overgaat in fossiele spiralen, schelpenstructuren en bloemmotieven. De linkerkant verwijst naar het oude Egypte. Van boven naar beneden staan hiërogliefen en dieren die symbool staan voor menselijke eigenschappen en het alledaagse. Om de hoek, kom je in het Limburgse landschap, omlijst door symbolen voor vergankelijkheid.

boskapel_selectie IMG 3677

De derde steen verwijst naar Bergerbos. Twee roodborstjes dragen en beschermen het ‘Bergerbos-wapen’, geassisteerd door een muisje en een winterkoninkje. Het reliëf aan de zijde van het sprekersgestoelte geeft de grafheuvel weer met daaromheen de natuurstenen. De laatste zijde is gedecoreerd met huisaltaartjes, waar we herinneringen vasthouden en een kaarsje branden. Links daarvan staan flarden van zinnen en woorden die de verwarring weergeven als een naaste er plotseling niet meer is. Rechts is een verbeelding van de vier elementen lucht, water, vuur en aarde, die het leven mogelijk maken en onze zintuigen prikkelen. De vogeltjes in de bovenrand staan voor de cyclus van het leven: van het ei verlaten naar het afscheid. Zo is het verhaal van het leven en de stenen rond…

Meer weten? Neem contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden van afscheidsdiensten in de openlucht: bergerbos@natuurbegraafplaats.nl / T +31 (0)475-202232.

Jubileumboek Bergerbos

13-5-2023 • Nieuws

Lees meer

Bergerbos-urn

4-7-2023 • Nieuws

Lees meer

Boskapel bezinningsheuvel

14-7-2023 • Nieuws

Lees meer

Film 'stille gronden'

8-11-2023 • Nieuws

Lees meer

Inloopmiddag

7-7-2024 • Evenement

Elke eerste zondagmiddag van de maand van maart t/m oktober bent u van harte welkom in ons ontmoetingscentrum om u te laten informeren over de mogelijkheden van Bergerbos.

Lees meer

Open dag en presentatie Loop Biotech

6-10-2024 • Evenement

Ochtendprogramma voor uitvaartondernemers en middagprogramma voor algemeen publiek.

Lees meer

© Copyright Natuurbegraafplaats Bergerbos

Ontwikkeld door Tectonex • Ontwerp door Studio Beng