Bergerbos-urn

Sinds kort is er een unieke Bergerbos-urn. Keramiste Donnie van Bree uit Posterholt heeft in samenwerking met Huub Kluijtmans van Natuurbegraafplaats Bergerbos een ontwerp gemaakt dat verwijst naar de Kerbschnitt-urn die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgegraven in een urnenveld in Vlodrop, een dorpje vlakbij Bergerbos. Kerbschnitt-urnen kwamen vooral in het zuiden en midden van Nederland voor in de late bronstijd (1100-800 v. Chr.) en vroege ijzertijd (800-500 v. Chr.). In die periode werden overledenen meestal gecremeerd. De urn met as werd vervolgens begraven in een urnenveld, bedekt met een heuveltje.

De klei die voor de urnen werd gebruikt, werd meestal gewonnen langs een rivier. Door de organische materialen die werden meegevoerd door de rivier kreeg de klei een gele, rode of soms bruine kleur. Hoe groter de afstand en hoe meer organisch materiaal, hoe donkerder de kleur.

IMG 8052 jubileummiddagDe Bergerbos-urn is gemaakt van verschillende kleuren klei om de oorspronkelijke Kerbschnitt-urn zoveel mogelijk te benaderen. Ook de versieringen zijn handmatig aangebracht door erin te kerven met houtjes en mirettes (kleigereedschap). Zodra het water uit de klei is verdampt, wordt de urn gestookt. Dit is een proces van ongeveer twee dagen. Daarna wordt de urn opgepoetst met bijenwas om hem een zijdeachtige glans te geven.

Meer weten? Neem contact met ons op.

N.B. Donnie van Bree maakt ook vergankelijke aarde-urnen die - in tegenstelling tot de Bergerbos-urn - niet gebakken worden en daardoor langzaam oplossen als ze met vochtige aarde in aanraking komen. Lees meer >

Jubileumboek Bergerbos

13-5-2023 • Nieuws

Lees meer

Bergerbos-urn

4-7-2023 • Nieuws

Lees meer

Boskapel bezinningsheuvel

14-7-2023 • Nieuws

Lees meer

Film 'stille gronden'

8-11-2023 • Nieuws

Lees meer

Inloopmiddag

7-7-2024 • Evenement

Elke eerste zondagmiddag van de maand van maart t/m oktober bent u van harte welkom in ons ontmoetingscentrum om u te laten informeren over de mogelijkheden van Bergerbos.

Lees meer

Open dag en presentatie Loop Biotech

6-10-2024 • Evenement

Ochtendprogramma voor uitvaartondernemers en middagprogramma voor algemeen publiek.

Lees meer

© Copyright Natuurbegraafplaats Bergerbos

Ontwikkeld door Tectonex • Ontwerp door Studio Beng